Avgust '19

Novosti

bee writer t

U avgustu smo istraživali morski svet.

Vrtićke grupe će istraživati kakve sve avanture su moguće na moru, kao i koje životinje žive u moru – saznaće kako izgledaju i koje osobine poseduju ajkula, delfin i drugi neobični stanovnici mora.; istraživaće šta sve čovek može da radi na moru (može da pliva, roni, istražuje, peca..); kroz razne eksperimente upoznaćemo se zajedno sa karakteristikama mora. Čitaćemo razne priče, igrati igre – kako u zajedničkom krugu tako i u dvorištu, pevaćemo razne pesme.. pravićemo sa decom razne stanovnike mora koji će krasiti zidove vrtića kao i hol. Iskoristićemo lepo vreme da organizujemo vodeni dan u vrtiću.

Jaslena grupa prati starije drugare pa će jaslenci istražiti morski svet – upoznaće se sa karakteristikama morskog sveta i životinja kao što su: ajkula, rak, kornjača, delfin. Jaslenci će upoređivati i otkrivati sličnosti i razlike među pomenutim morskim životinjama, na razne načine vaspitači će podsticati senzo-perceptivni razvoj kod dece, podsticaće kod dece istraživanje, otkrivanje.. Jaslena grupa je takođe raspevana, kreativna i voli da sluša i čita razne priče. Verujem da ćemo imati letnji hit. Lepo avgustovsko vreme koristiće da se brčnu u bazenu a pokušaće da naprave i more..u njihovoj verziji.

Novosti

Značaj slobodne igre u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Pedagoški koncept slobodne igre u Vrtiću „Nojeva barka” bazira se na konceptu koji je razvio nemački pedagog Fridrih Vilhelm Avgust Frebel (1782–1852).

Frebel je osnivao prvi vrtić (Kindergarten) 1840. godine, u Blankenburgu, u Nemačkoj. Naziv koji je Frebel odabrao za mesto na kom će deca boraviti jeste Kindergarten – dečji vrt. Time je hteo da uporedi decu i vrt. Ako biljke posadite u dobru zemlju i redovno ih zalivate, one same rastu. Ne morate da ih vučete da bi porasle u zdravu i jaku biljku. On je verovao da je tako i sa decom – da su adekvatno okruženje (zemlja) i slobodna igra stimulativnim igračkama (zalivanje) dovoljni da deca izrastu u zdrava i kreativna bića.

Elementi Valdorf pedagogije u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Prva Valdorf škola osnovana je 1919. godine, a prvi Valdorf vrtić 1926. godine u Štutgartu, u Nemačkoj. Otac Valdorf pedagogije je Rudolf Štajner (1861–1925).

Vrtić „Nojeva barka” nije Valdorf vrtić. Mi smo preuzeli određene elemente Valdorf pedagogije, koje smatramo konstruktivnom podrškom za razvoj naše dece. Moj prvi susret sa Valdorf pedagogijom dogodio se 1993. godine u Nemačkoj. Pored teoretskog istraživanja koncepta, imala sam priliku da provedem četiri meseca u Valdorf vrtiću i uverim se u pozitivan uticaj Valdorf pedagogije na razvoj dece.

Koncept rada PU Nojeva barka, Snežana Anđelić

Kada upisujete dete u vrtić, hteli vi to ili ne, srešćete se sa raznim pedagoškim konceptima, nepoznatim nazivima i informacijama koje vas mogu ozbiljno zbuniti. Svaki roditelj će pokušati da razvije svoju metodu pronalaženja onoga u šta veruje da je za njegovo dete najbolje. Pedagoški koncept je lična karta svakog vrtića. To je sistem po kome će vaše dete odrastati dok ne krene u školu. Treba da ga dobro poznajete, kako biste mogli da odlučite da li to želite za svoje dete ili ne.

Nažalost, u našem društvu vrlo često se nazivi raznih koncepata koriste samo zato što dobro zvuče. Često, ne svojom krivicom, oni koji naziv koriste ne znaju njegovo pravo značenje. U obrazovnom sistemu vaspitači nisu imali priliku da se dublje upoznaju sa raznim konceptima. Oni su dobro upoznati sa modelom A i B. Drugi pedagoški koncepti se spominju, ali se ne izučavaju. Zato se srećemo sa Montesori vrtićima u kojima ne postoji nijedan Montesori element, sa Valdorf pedagogijom u kojoj nema ritma i prirodnih materijala (najčešće za Valdorf niko nikada nije ni čuo), sa individualnim pristupom u kome deca idu kolektivno u toalet, sa inkluzijom u kojoj je dete sa posebnim potrebama izdvojeno iz grupe da ne smeta.

Radno vreme: 7.00-17.30h

facebook instagram twitter youtube pinterest flickr

Website by andjelicnikola.com