Jedan dan u vrtiću

O nama

kids read

Otvaranje vrtića - 7.30h

Dežurni vaspitač, koji prvi dolazi, ujutru otvara vrtić. Vaspitač, zajedno sa decom koja prva dođu, priprema doručak, čaj, kakao i ostale potrebne stvari za taj dan.

Slobodne aktivnosti u grupi - 7.30-9.30h

Tokom perioda predviđenog za slobodne aktivnosti deca imaju mogućnost da samostalno biraju partnera za igru i materijal za igru. Od materijala deci stoje na raspolaganju veliki izbor društvenih igara, koje periodično rotiramo, drvene kocke, manje i veće igračke, dečija kućica, materijal za crtanje, i takođe, veliki izbor dečijih knjiga koje isto tematski i periodično rotiramo.

U dogovoru sa vaspitačima, tokom perioda slobodnih aktivnosti, deca imaju priliku da sami biraju gde će se igrati i koliko dugo. U dogovoru sa vaspitačima, mogu da koriste i sportsku salu ili da se igraju u dvorištu.

Doručak - 8.00-9.30h

Kada ujutru dođu u vrtić deca mogu, u društvu druga ili drugarice, da doručkuju u kuhinji. Doručak priprema dežurni vaspitač, na osnovu unapred pripremljenog jelovnika koji je za roditelje istaknut u holu vrtića.

Iz iskustva znamo da kada mi određujemo deci vreme njihovog doručka, da mnogo njih ne žele da jedu, iz razloga što kod kuće imaju svoj ritam kada doručkuju. Iz tog razloga mi dopuštamo deci da sami biraju kada će doručkovati, a mi ih na to podsećamo. Tanjiri i šoljice su dostupni deci, tako da oni mogu sami sebi da postave sto i raspreme za sobom. Sve ovo uči decu samostalnosti.

Prepodnevne aktivnosti - 9.00-12.30h

Tokom prepodneva organizovane su i usmerene i planirane aktivnosti u grupi ili sportskoj sali - zajednički krug, sport, ritmika, crtanje, ručni rad, čas engleskog jezika, školica šaha, kuvanje...). Prepodne je vreme kada isto organizujemo usmerene aktivnosti u malim grupama sa predškolcima i sa mlađom grupom.

Deci je na raspolaganju sportska sala koju mogu da koriste za slobodnu igru ili usmerene aktivnosti. U sali su im na raspolaganju mnogobrojni rekviziti. Sala je posebno od značaja kada je vreme loše, jer tada nju mogu da koriste da se istrče i iskaču.

Ručak - 12.30-13.00h

Deca koja su u celodnevnom boravku odlaze sa vaspitačem na ručak. Za vreme ručka, deca se sama služe, uz pomoć vaspitača, i na taj način uče samostalnosti.

Deca iz poludnevnog boravka, najkasnije do 12.30h, napuštaju vrtić.

Odmor i opuštanje - 13.00-14.00h

Nakon aktivnog prepodneva mlađa deca imaju priliku da se opuste i odmore. U društvu jednog vaspitače odlaze u sportsku salu gde su za njih pripremljeni krevetići. Svoj popodnevni odmor započinju tako što, ležeći u svojim krevetićima, slušaju priču i laganu, opuštajuću muziku. Pauza se završava u 14.00h, tako da deca koja nisu zaspala mogu da napuste sportsku salu sa vaspitačem. Ostala deca koja su tokom pauze zaspala mogu da ostanu još pola sata da spavaju. 

Predškolska grupa i petogodišnjaci provode svoju pauzu u grupi. Prvih pola sata slušaju priču, a preostalo vreme provode uz lagane i opuštajuće aktivnosti, kao što su crtanje i društvene igre. Njihova pauza takođe mora da protekne u miru kako bi deca mogla malo da se opuste i odmore.

Slobodna igra i usmerene aktivnosti - od 14.00h

Od 14h roditelji mogu da dolaze po svoju decu, tako da poslepodne nema mnogo planiranih aktivnosti. Deca mogu sama da biraju svoju igru ili u dogovoru sa vaspitačem da prave nešto, npr. neki ručni rad.

Užina - 15.00-15.30h

Deca, koja su u celodnevnom boravku, nakon odmora imaju i užinu.

Novosti

Noć u vrtiću '18

Jedna lepa tradicija u Nojevoj barci je "Noć u vrtiću". Najstarija deca obeležavaju kraj školske godine tako što sami sa svojim vaspitačima noć provode u vrtiću.

Ispraćaj predškolaca '18

Ispratili smo još jednu generaciju budućih školaraca. Želimo našim drugarima mnogo uspeha u školi i da sa sobom uvek nose lepe uspomene iz njihove "Nojeve barke".

Poseta vatrogascima

U okviru naše mesečne teme “Ko brine o nama“ odveli smo grupu dece u posetu Vatrogasnoj spasilačkoj brigadi. Uzbuđenje zbog posete je bilo toliko veliko da pojedini “Nojevci” nisu mogli mirno da spavaju noć pre posete.

Denis, naš domaćin, nas je najpre odveo u obilazak muzeja u kojem smo videli stare uniforme i različitu opremu koju su kroz istoriju nosili hrabi vatrogasci, kao i staru sirenu za uzbunu.

Tokom našeg obilaska videli smo razna vozila i opremu kojom se vatrogasci služe u svojim akcijama. Videli smo čak i vatrogasni tenk, koji može da izdrži izuzetno visoke temperature hladeći se posebnim mlaznicama kojim se upravlja daljinskim upravljačem, i vatrogasne čamce.

Vatrogasci su nam dali da isprobamo njihove šlemove, čak i posebne šlemove sa zlatnim vizirom. Denis je pokazao deci kako se vatrogasci spremaju kada dobiju poziv za intervenciju – brzo se spuste niz šipku, još brže obuku svoje vatrogasno odelo, stave opasač na kojem se nalazi kaciga i sva ostala neophodna oprema. Pored toga, imali smo priliku da prisustvujemo i smotri vatrogasaca.

Javili smo se i pozdravili našeg starog prijatelja vatrogasca Đuru, sa kojim smo počeli da sarađujemo još pre 15 godina.

Radno vreme: 7.00-17.30h

facebook instagram twitter googleplus youtube pinterest flickr

Website by andjelicnikola.com