Mart '19

Novosti

bee writer t

Svemirska stanica Nojeva barka & Baloni

U toku marta meseca predškolska i mešovite grupe su radili temu SVEMIRSKA STANICA NOJEVA BARKA – saznali smo osnovne karakteristike sunčevog sistema, učili smo kako su nastale planete, kako su se menjale i koje su njihove osnovne odlike. Koristili smo temu da saznamo šta je kosmos i kako je nastao; otkrivali smo osnovne karakteristike zvezda. Učili smo osnovne odlike planeta sunčevog sistema, saznajemo ko istražuje kosmos i na koji način. Pravili smo sunčev sistem, planetu Zemlju, pravli smo svemir, marsovce i kosmonauta. Posmatrali smo razne vrste kamenja. Sa našim mamama, obeležili smo 8. mart – dan žena. Priredili smo puno iznenađenja mamama i kao i svake godine lepo smo se proveli i družili.

Jaslena grupa je u toku marta istraživala BALONE. Temu smo koristili da razvijemo kod dece pojmove broj, boja i oblik. Upoređivali smo i otrivali sličnosti i razlike, uviđali smo odnose među predmetima. Uživali smo u igri sa balonima od sapunica i običnim balonima. Pravili smo korpice od balona. I mi smo takođe proslavili 8.mart sa mamama.

Sve grupe su uživale u igri u našem dvorištu i lepom vremenu. Brinuli smo o biljkama u dvorištu i pratili promene koje proleće donosi sa sobom.

 

Novosti

Značaj slobodne igre u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Pedagoški koncept slobodne igre u Vrtiću „Nojeva barka” bazira se na konceptu koji je razvio nemački pedagog Fridrih Vilhelm Avgust Frebel (1782–1852).

Frebel je osnivao prvi vrtić (Kindergarten) 1840. godine, u Blankenburgu, u Nemačkoj. Naziv koji je Frebel odabrao za mesto na kom će deca boraviti jeste Kindergarten – dečji vrt. Time je hteo da uporedi decu i vrt. Ako biljke posadite u dobru zemlju i redovno ih zalivate, one same rastu. Ne morate da ih vučete da bi porasle u zdravu i jaku biljku. On je verovao da je tako i sa decom – da su adekvatno okruženje (zemlja) i slobodna igra stimulativnim igračkama (zalivanje) dovoljni da deca izrastu u zdrava i kreativna bića.

Elementi Valdorf pedagogije u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Prva Valdorf škola osnovana je 1919. godine, a prvi Valdorf vrtić 1926. godine u Štutgartu, u Nemačkoj. Otac Valdorf pedagogije je Rudolf Štajner (1861–1925).

Vrtić „Nojeva barka” nije Valdorf vrtić. Mi smo preuzeli određene elemente Valdorf pedagogije, koje smatramo konstruktivnom podrškom za razvoj naše dece. Moj prvi susret sa Valdorf pedagogijom dogodio se 1993. godine u Nemačkoj. Pored teoretskog istraživanja koncepta, imala sam priliku da provedem četiri meseca u Valdorf vrtiću i uverim se u pozitivan uticaj Valdorf pedagogije na razvoj dece.

Koncept rada PU Nojeva barka, Snežana Anđelić

Kada upisujete dete u vrtić, hteli vi to ili ne, srešćete se sa raznim pedagoškim konceptima, nepoznatim nazivima i informacijama koje vas mogu ozbiljno zbuniti. Svaki roditelj će pokušati da razvije svoju metodu pronalaženja onoga u šta veruje da je za njegovo dete najbolje. Pedagoški koncept je lična karta svakog vrtića. To je sistem po kome će vaše dete odrastati dok ne krene u školu. Treba da ga dobro poznajete, kako biste mogli da odlučite da li to želite za svoje dete ili ne.

Nažalost, u našem društvu vrlo često se nazivi raznih koncepata koriste samo zato što dobro zvuče. Često, ne svojom krivicom, oni koji naziv koriste ne znaju njegovo pravo značenje. U obrazovnom sistemu vaspitači nisu imali priliku da se dublje upoznaju sa raznim konceptima. Oni su dobro upoznati sa modelom A i B. Drugi pedagoški koncepti se spominju, ali se ne izučavaju. Zato se srećemo sa Montesori vrtićima u kojima ne postoji nijedan Montesori element, sa Valdorf pedagogijom u kojoj nema ritma i prirodnih materijala (najčešće za Valdorf niko nikada nije ni čuo), sa individualnim pristupom u kome deca idu kolektivno u toalet, sa inkluzijom u kojoj je dete sa posebnim potrebama izdvojeno iz grupe da ne smeta.

Radno vreme: 7.00-17.30h

facebook instagram twitter youtube pinterest flickr

Website by andjelicnikola.com