Jul '19

Novosti

bee writer t

Da li znate ko to jede bube u Nojevoj barci?! 

Tema meseca jula je KO TO JEDE BUBE? Nastavlja se na temu koju smo obrađivali u toku juna – BUBE U NAŠOJ BAŠTI. Obe teme, vrlo zanimljive i interesantne deci. Ideju za teme, kao i uvek, dobili smo prateći interesovanja dece.

Bavićemo se različitim gmizavcima, reptilima i vodozemcima jer... oni jedu bube. Otrivaćemo različite životinje, učićemo o njihovoj građi, različitim veštinama koje poseduju kao i o tome kako izgledaju. Saznaćemo kako se hrane, kako rastu i razmnožavaju se žabe, gušteri i zmije.

Čitaćemo različite knjige i priče, pevati i učiti pesme kao što su „Žaba čita novine“, „Žablji ples“, „Pecanje“, „Skače žaba“, „Gore- dole“...i druge.
Igraćemo različite igre, kako u grupi i zajedničkom krugu, tako i u dvorištu. Pravićemo gmizavce od različitih materijala i različitim tehnikama. U planu nam je da posetimo Zoološki vrt i Tropikarijum. A obzirom na vrele letnje temperatuje, sigurno je u planu Vodeni dan. O tačnom danu organizovanja Vodenog dana u vrtiću ćemo vas blagovremeno obavestiti kako bi mogli decu da opremite sa potrebnom opremom – različitim prskalicama, pištoljima na vodu i raznim drugih rekvizitima koje možda ni ne znamo da postoje ali će nam svakako pomoći da se rashladimo. Takođe vas molimo da za taj dan spremite presvlaku za decu.

Novosti

Značaj slobodne igre u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Pedagoški koncept slobodne igre u Vrtiću „Nojeva barka” bazira se na konceptu koji je razvio nemački pedagog Fridrih Vilhelm Avgust Frebel (1782–1852).

Frebel je osnivao prvi vrtić (Kindergarten) 1840. godine, u Blankenburgu, u Nemačkoj. Naziv koji je Frebel odabrao za mesto na kom će deca boraviti jeste Kindergarten – dečji vrt. Time je hteo da uporedi decu i vrt. Ako biljke posadite u dobru zemlju i redovno ih zalivate, one same rastu. Ne morate da ih vučete da bi porasle u zdravu i jaku biljku. On je verovao da je tako i sa decom – da su adekvatno okruženje (zemlja) i slobodna igra stimulativnim igračkama (zalivanje) dovoljni da deca izrastu u zdrava i kreativna bića.

Elementi Valdorf pedagogije u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Prva Valdorf škola osnovana je 1919. godine, a prvi Valdorf vrtić 1926. godine u Štutgartu, u Nemačkoj. Otac Valdorf pedagogije je Rudolf Štajner (1861–1925).

Vrtić „Nojeva barka” nije Valdorf vrtić. Mi smo preuzeli određene elemente Valdorf pedagogije, koje smatramo konstruktivnom podrškom za razvoj naše dece. Moj prvi susret sa Valdorf pedagogijom dogodio se 1993. godine u Nemačkoj. Pored teoretskog istraživanja koncepta, imala sam priliku da provedem četiri meseca u Valdorf vrtiću i uverim se u pozitivan uticaj Valdorf pedagogije na razvoj dece.

Koncept rada PU Nojeva barka, Snežana Anđelić

Kada upisujete dete u vrtić, hteli vi to ili ne, srešćete se sa raznim pedagoškim konceptima, nepoznatim nazivima i informacijama koje vas mogu ozbiljno zbuniti. Svaki roditelj će pokušati da razvije svoju metodu pronalaženja onoga u šta veruje da je za njegovo dete najbolje. Pedagoški koncept je lična karta svakog vrtića. To je sistem po kome će vaše dete odrastati dok ne krene u školu. Treba da ga dobro poznajete, kako biste mogli da odlučite da li to želite za svoje dete ili ne.

Nažalost, u našem društvu vrlo često se nazivi raznih koncepata koriste samo zato što dobro zvuče. Često, ne svojom krivicom, oni koji naziv koriste ne znaju njegovo pravo značenje. U obrazovnom sistemu vaspitači nisu imali priliku da se dublje upoznaju sa raznim konceptima. Oni su dobro upoznati sa modelom A i B. Drugi pedagoški koncepti se spominju, ali se ne izučavaju. Zato se srećemo sa Montesori vrtićima u kojima ne postoji nijedan Montesori element, sa Valdorf pedagogijom u kojoj nema ritma i prirodnih materijala (najčešće za Valdorf niko nikada nije ni čuo), sa individualnim pristupom u kome deca idu kolektivno u toalet, sa inkluzijom u kojoj je dete sa posebnim potrebama izdvojeno iz grupe da ne smeta.

Radno vreme: 7.00-17.30h

facebook instagram twitter youtube pinterest flickr

Website by andjelicnikola.com