Zajednički krug i ciljane aktivnosti

U okviru pedagoškog plana tema se određuje prema interesovanju dece. U zajedničkom krugu sa decom se razgovara o događajima u vrtiću i van njega, pričaju im se priče, prenose informacije o njihovoj životnoj okolini i drugim stvarima koje njih interesuju. Takođe se igra, peva i slave rođendani.

Deca imaju potrebu za kretanjem i igranjem, a naša bašta je idealno mesto za to. Svakog dana želimo da deca makar na kratko izađu na vazduh, zato je važno da obučete vaše dete shodno vremenskim prilikama. Leti je naša bašta pravo mesto za uživanje, kada voda i pesak pričianjavaju deci posebno zadovoljstvo. Važno je da deca dolaze u vrtić u starim stvarima da bi slobodno mogli da se igraju. Ciljane aktivnosti se završavaju u 12.00 sati.

Sport

Sport

Sportske aktivnosti odvijaju se u sportskoj sali utorkom i četvrtkom za svu decu. Sportske aktivnosti vodi vaspitač Miloš, dipl. prof. fizičkog vaspitanja i sporta.

Sport i fizička aktivnost važni su za razvoj deteta podjednako kao i intelektualni razvoj. Pored planom predviđenog sportskog programa, dajemo deci uvek dovoljno prostora u toku dana za fizički aktivno igranje, zašta nam na raspolaganju stoje dvorište vrtića i sportska sala za loše vremenske prilike. 

Engleski jezik

Engleski jezik

Pored ostalih aktivnosti, deca imaju priliku da na zanimljiv i zabavan način uče i engleski jezik. Časovi se održavaju dva puta nedeljno, sredom i petkom, za decu iz mešovite i predškolske grupe.

Časovi, koje vodi spoljni saradnik, koncipirani su tako da deca kroz igru i pesmice nauče osnovne pojmove i jednostavne rečenice na engleskom jeziku. Strani jezik deca najbolje uče uz pomoć očiglednih sredstava, kroz igre pamćenja, traženja zadatih pojmova, pantomime i pogađanja, i sl. Takođe su za stariju decu zastupljene i konverzacijske igre, kroz koje se uče proste rečenice u formi pitanja i odgovora. 

Tema časova uglavnom prati mesečnu temu koju deca obrađuju sa vaspitačima.

Logoped

Svakog utorka deca se u vrtiću druže, uče i igraju sa logopedom, dipl. defektologom-logopedom Ivanom Milutinović. Logopedske radionice se organizuju i sprovode kroz razne kreativne i edukativne igre koje su prilagođene različitim uzrastima. Igre imaju za cilj pravilnu stimulaciju i razvoj govora i jezika, podstiču razvoj fonematskog sluha i slušne pažnje, razvoj logičnog mišljenja, fonološke svesti kao i samo poboljšanje izgovora glasova i proširivanje dečijeg vokabulara. Predškolsku grupu logoped priprema za školu, uči ih tehnici čitanja i pisanja i sa njima radi vežbe fine motorike. U dogovoru sa logopedom postoji i mogućnost individualnog rada sa decom.

Muzičko

Časovi muzičkog održavaju se svakog četvrtka za mešovitu i predškolsku grupu.

Ivana Koldan, profesor muzičkog, je spoljni saradnik koji vodi časove muzičkog. Ona u grupi decu uči osnovama muzike i pravilnom pevanju, a uz to i note. U grupi se nalazi jedan pianino koji profesorka i deca koriste tokom časa.

Poseta stomatologa

Jednom mesečeno decu posećuje stomatolog dr Slavica Živković. Zajedno sa njom, deca u stomatološkoj radionici, kroz igru i zabavu, stiču znanje o značaju oralnog zdravlja. Cilj je da decu motivišemo da usvoje zdrave navike u ishrani i redovnoj oralnoj higijeni.
Zdravlje mlečnih zuba je veoma važno. Pored ishrane i govora, njihova uloga ogleda se i u očuvanju prostora za stalne zube, čime se može izbeći kasniji problem „tesne" vilice. Pregledi stomatologa organizuju se dva puta godišnje uz pismeni pristanak roditelja.

Petak-izuzetak

Nova aktivnost koju smo uveli za decu u januaru 2014. godine je "Petak-izuzetak".

Tog dana organizujemo poseban i zanimljiv sadržaj za decu koji se razlikuje od uobičajenih aktivnosti tokom ostalih dana u nedelji. Do sada su deca imala priluku da ugoste pozorišnu trupu, da igraju turnir u stonom fudbalu, idu na klizanje, i rade još mnoge druge zanimljive stvari, tako da deca već znaju da ih petkom čeka "izuzetak" kojem se posebno raduju. 

Obaveštenja o aktivnostima u okviru "petka-izuzetka" budu istaknuta na oglasnoj tabli.

© 2013- PU Nojeva barka