Kako izgleda jedan tipičan dan u Nojevoj barci

Jedan dan u vrtiću

Otvaranje vrtića
7.00

Dežurni vaspitač, koji prvi dolazi, ujutru otvara vrtić. Vaspitač, zajedno sa decom koja prva dođu, postavlja sve za doručak, čaj, kakao i ostale potrebne stvari za taj dan.

Slobodne aktivnosti u grupi
7.00-9.30

Tokom perioda predviđenog za slobodne aktivnosti deca imaju mogućnost da samostalno biraju partnera za igru i materijal za igru. Od materijala deci stoje na raspolaganju veliki izbor društvenih igara, koje periodično rotiramo, drvene kocke, manje i veće igračke, dečija kućica, materijal za crtanje, i takođe, veliki izbor dečijih knjiga koje isto tematski i periodično rotiramo.

U dogovoru sa vaspitačima, tokom perioda slobodnih aktivnosti, deca imaju priliku da sami biraju gde će se igrati i koliko dugo. U dogovoru sa vaspitačima, mogu da koriste i sportsku salu ili da se igraju u dvorištu.


Doručak
7.30-9.30

Kada ujutru dođu u vrtić deca mogu, u društvu druga ili drugarice, da doručkuju u trpezariji.

Tanjiri i šoljice su dostupni deci, tako da oni mogu sami sebi da postave sto i raspreme za sobom. Na taj način učimo decu samostalnosti.


Prepodnevne aktivnosti
9.00-12.30

Tokom prepodneva organizovane su i usmerene i planirane aktivnosti u grupi ili sportskoj sali - zajednički krug, sport, ritmika, crtanje, ručni rad, čas engleskog jezika, školica šaha, kuvanje...). Prepodne je vreme kada isto organizujemo usmerene aktivnosti u malim grupama sa predškolcima i sa mlađom grupom.

Usmerene aktivnosti se odvijaju u skladu sa temom meseca. Teme se biraju u odnosu na interesovanja dece, aktuelnih dešavanja ili pak raznih životnih zanimljivosti.

Deci je na raspolaganju sportska sala koju mogu da koriste za slobodnu igru ili usmerene aktivnosti. U sali su im na raspolaganju mnogobrojni rekviziti. Sala je posebno od značaja kada je vreme loše, jer tada nju mogu da koriste da se istrče i iskaču.


Ručak
12.30-13.00

Deca koja su u celodnevnom boravku odlaze sa vaspitačem na ručak. Za vreme ručka, deca se sama služe.

Deca iz poludnevnog boravka, najkasnije do 12.30h, napuštaju vrtić.


Odmor i opuštanje
13.00-14.00

Nakon aktivnog prepodneva mlađa deca imaju priliku da se opuste i odmore. U društvu jednog vaspitača odlaze u sportsku salu gde su za njih pripremljeni krevetići. Svoj popodnevni odmor započinju tako što, ležeći u svojim krevetićima, slušaju priču i laganu, opuštajuću muziku. Pauza se završava u 14.00h, tako da deca koja nisu zaspala mogu da napuste sportsku salu sa vaspitačem. Ostala deca koja su tokom pauze zaspala mogu da ostanu još pola sata da spavaju.

Predškolska grupa i petogodišnjaci provode svoju pauzu u grupi. Prvih pola sata slušaju priču, a preostalo vreme provode uz lagane i opuštajuće aktivnosti, kao što su crtanje i društvene igre. Njihova pauza takođe mora da protekne u miru kako bi deca mogla malo da se opuste i odmore.


Slobodna igra i usmerene aktivnosti
od 14.00

Od 14h roditelji mogu da dolaze po svoju decu, tako da poslepodne nema mnogo planiranih aktivnosti. Deca mogu sama da biraju svoju igru ili u dogovoru sa vaspitačem da prave nešto, npr. neki ručni rad.


Užina
15.00-15.30

Deca, koja su u celodnevnom boravku, nakon odmora imaju i užinu.


Da li imate neko pitanje?

Slobodno nam pošaljite e-mail, rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja.

© 2013- PU Nojeva barka