Jedan dan u vrtiću

O nama

kids read

Otvaranje vrtića - 7.30h

Dežurni vaspitač, koji prvi dolazi, ujutru otvara vrtić. Vaspitač, zajedno sa decom koja prva dođu, priprema doručak, čaj, kakao i ostale potrebne stvari za taj dan.

Slobodne aktivnosti u grupi - 7.30-9.30h

Tokom perioda predviđenog za slobodne aktivnosti deca imaju mogućnost da samostalno biraju partnera za igru i materijal za igru. Od materijala deci stoje na raspolaganju veliki izbor društvenih igara, koje periodično rotiramo, drvene kocke, manje i veće igračke, dečija kućica, materijal za crtanje, i takođe, veliki izbor dečijih knjiga koje isto tematski i periodično rotiramo.

U dogovoru sa vaspitačima, tokom perioda slobodnih aktivnosti, deca imaju priliku da sami biraju gde će se igrati i koliko dugo. U dogovoru sa vaspitačima, mogu da koriste i sportsku salu ili da se igraju u dvorištu.

Doručak - 8.00-9.30h

Kada ujutru dođu u vrtić deca mogu, u društvu druga ili drugarice, da doručkuju u kuhinji. Doručak priprema dežurni vaspitač, na osnovu unapred pripremljenog jelovnika koji je za roditelje istaknut u holu vrtića.

Iz iskustva znamo da kada mi određujemo deci vreme njihovog doručka, da mnogo njih ne žele da jedu, iz razloga što kod kuće imaju svoj ritam kada doručkuju. Iz tog razloga mi dopuštamo deci da sami biraju kada će doručkovati, a mi ih na to podsećamo. Tanjiri i šoljice su dostupni deci, tako da oni mogu sami sebi da postave sto i raspreme za sobom. Sve ovo uči decu samostalnosti.

Prepodnevne aktivnosti - 9.00-12.30h

Tokom prepodneva organizovane su i usmerene i planirane aktivnosti u grupi ili sportskoj sali - zajednički krug, sport, ritmika, crtanje, ručni rad, čas engleskog jezika, školica šaha, kuvanje...). Prepodne je vreme kada isto organizujemo usmerene aktivnosti u malim grupama sa predškolcima i sa mlađom grupom.

Deci je na raspolaganju sportska sala koju mogu da koriste za slobodnu igru ili usmerene aktivnosti. U sali su im na raspolaganju mnogobrojni rekviziti. Sala je posebno od značaja kada je vreme loše, jer tada nju mogu da koriste da se istrče i iskaču.

Ručak - 12.30-13.00h

Deca koja su u celodnevnom boravku odlaze sa vaspitačem na ručak. Za vreme ručka, deca se sama služe, uz pomoć vaspitača, i na taj način uče samostalnosti.

Deca iz poludnevnog boravka, najkasnije do 12.30h, napuštaju vrtić.

Odmor i opuštanje - 13.00-14.00h

Nakon aktivnog prepodneva mlađa deca imaju priliku da se opuste i odmore. U društvu jednog vaspitače odlaze u sportsku salu gde su za njih pripremljeni krevetići. Svoj popodnevni odmor započinju tako što, ležeći u svojim krevetićima, slušaju priču i laganu, opuštajuću muziku. Pauza se završava u 14.00h, tako da deca koja nisu zaspala mogu da napuste sportsku salu sa vaspitačem. Ostala deca koja su tokom pauze zaspala mogu da ostanu još pola sata da spavaju. 

Predškolska grupa i petogodišnjaci provode svoju pauzu u grupi. Prvih pola sata slušaju priču, a preostalo vreme provode uz lagane i opuštajuće aktivnosti, kao što su crtanje i društvene igre. Njihova pauza takođe mora da protekne u miru kako bi deca mogla malo da se opuste i odmore.

Slobodna igra i usmerene aktivnosti - od 14.00h

Od 14h roditelji mogu da dolaze po svoju decu, tako da poslepodne nema mnogo planiranih aktivnosti. Deca mogu sama da biraju svoju igru ili u dogovoru sa vaspitačem da prave nešto, npr. neki ručni rad.

Užina - 15.00-15.30h

Deca, koja su u celodnevnom boravku, nakon odmora imaju i užinu.

Novosti

Značaj slobodne igre u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Pedagoški koncept slobodne igre u Vrtiću „Nojeva barka” bazira se na konceptu koji je razvio nemački pedagog Fridrih Vilhelm Avgust Frebel (1782–1852).

Frebel je osnivao prvi vrtić (Kindergarten) 1840. godine, u Blankenburgu, u Nemačkoj. Naziv koji je Frebel odabrao za mesto na kom će deca boraviti jeste Kindergarten – dečji vrt. Time je hteo da uporedi decu i vrt. Ako biljke posadite u dobru zemlju i redovno ih zalivate, one same rastu. Ne morate da ih vučete da bi porasle u zdravu i jaku biljku. On je verovao da je tako i sa decom – da su adekvatno okruženje (zemlja) i slobodna igra stimulativnim igračkama (zalivanje) dovoljni da deca izrastu u zdrava i kreativna bića.

Elementi Valdorf pedagogije u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Prva Valdorf škola osnovana je 1919. godine, a prvi Valdorf vrtić 1926. godine u Štutgartu, u Nemačkoj. Otac Valdorf pedagogije je Rudolf Štajner (1861–1925).

Vrtić „Nojeva barka” nije Valdorf vrtić. Mi smo preuzeli određene elemente Valdorf pedagogije, koje smatramo konstruktivnom podrškom za razvoj naše dece. Moj prvi susret sa Valdorf pedagogijom dogodio se 1993. godine u Nemačkoj. Pored teoretskog istraživanja koncepta, imala sam priliku da provedem četiri meseca u Valdorf vrtiću i uverim se u pozitivan uticaj Valdorf pedagogije na razvoj dece.

Koncept rada PU Nojeva barka, Snežana Anđelić

Kada upisujete dete u vrtić, hteli vi to ili ne, srešćete se sa raznim pedagoškim konceptima, nepoznatim nazivima i informacijama koje vas mogu ozbiljno zbuniti. Svaki roditelj će pokušati da razvije svoju metodu pronalaženja onoga u šta veruje da je za njegovo dete najbolje. Pedagoški koncept je lična karta svakog vrtića. To je sistem po kome će vaše dete odrastati dok ne krene u školu. Treba da ga dobro poznajete, kako biste mogli da odlučite da li to želite za svoje dete ili ne.

Nažalost, u našem društvu vrlo često se nazivi raznih koncepata koriste samo zato što dobro zvuče. Često, ne svojom krivicom, oni koji naziv koriste ne znaju njegovo pravo značenje. U obrazovnom sistemu vaspitači nisu imali priliku da se dublje upoznaju sa raznim konceptima. Oni su dobro upoznati sa modelom A i B. Drugi pedagoški koncepti se spominju, ali se ne izučavaju. Zato se srećemo sa Montesori vrtićima u kojima ne postoji nijedan Montesori element, sa Valdorf pedagogijom u kojoj nema ritma i prirodnih materijala (najčešće za Valdorf niko nikada nije ni čuo), sa individualnim pristupom u kome deca idu kolektivno u toalet, sa inkluzijom u kojoj je dete sa posebnim potrebama izdvojeno iz grupe da ne smeta.

Radno vreme: 7.00-17.30h

facebook instagram twitter youtube pinterest flickr

Website by andjelicnikola.com