Uticaj boja na decu predškolskog uzrasa

| Novosti

Autorski tekst Snežane Anđelić.

U Nojevoj barci vrlo ozbiljno pristupamo uređenju prostora, a naročito izboru boja. Kod vaspitača razvijamo svest o tome kako boje utiču na decu.

Kada sam se na studijama u Nemačkoj prvi put susrela sa temom kako boje utiču na dečju psihu, za mene je to bilo ozbiljno otkriće. Nikada pre toga nisam razmišljala da boje u našoj dečjoj sobi utiču na moju decu. Podrazumevalo se da dečja soba treba da obiluje detaljima i likovima iz crtanih filmova, da zavese i posteljina budu raznih boja. Nikada nisam razmišljala o tome kako se deca u tom prostoru osećaju.

Pamtim reči mog profesora: „Očigledno je da opremanjem prostora u vrtiću upravljaju trgovinske kompanije, a ne psihološke potrebe dece. Predstavu o tome šta deci treba ne plasiraju psiholozi, nego trgovci.”

Ljudi su skloni da veruju kako prostor predškolskih ustanova u kome borave deca treba urediti intenzivnim, kako svetlim, tako i tamnim bojama, pošto se to deci sviđa. Te boje mogu biti atraktivne za odrasle, ali ni u kom slučaju ne ispunjavaju potrebe dece predškolskog uzrasta. Zamislite da ste u praznoj prostoriji u kojoj se nalazi korpa od pletenog pruća puna kocaka u boji prirodnog drveta. Šta mislite, šta će u toj prostoriji deci da privuče pažnju?

A sada zamislite prostoriju šarenih zidova po kojima su nacrtani likovi iz crtanih filmova, na prozorima se nalaze cvetne zavese, na tepihu su odštampane crvene, zelene, plave i žute kocke, plava kutija služi za odlaganje šarenih kocaka, a u crvenu se odlažu razne igračke…

Šta mislite, šta će dete uraditi? Sami procenite koju količinu energije će dete potrošiti da bi se fokusiralo na učenje i kreativno ispoljavanje u tako opremljenom prostoru.

Šarenilo je adekvatno za dečje igraonice, čiji je cilj da se deca igraju, skaču, vrište, izjure… Takođe je pogodno za tržne centre, u kojima intenzivne boje treba da privuku pažnju kupca kako bi kupio određeni proizvod. Ali, u prostorijama gde svakodnevno borave deca uzrasta od 1 do 7 godina koja treba da uče, otkrivaju svet, razvijaju svoje psihofizičke potencijale, razvijaju kreativnost, uspostavljaju odnose, odabir boja i materijala mora da bude drugačiji.

Ako ne pridajemo dovoljno pažnje ovoj temi, kako boje utiču na decu, to može vrlo negativno uticati na razvoj inteligencije kao i na emotivnu stabilnost deteta.

Uticaj boja na decu

Boje, uz pomoć energije koju emituje svetlost, utiču na telesne funkcije, na um i emocije. Istraživanja koja su rađena ukazuju na pozitivan uticaj određenih boja, kada je u pitanju razvoj mozga, kreativnost i produktivnost u učenju.

Efekat koji boje mogu imati na ljudska bića je različit: mogu izazvati uzbuđenje, smirenost, inspirisati, pružiti osećaj harmonije i sklada, izazvati anksioznost, napetost ili pak uznemirenost. Ovi efekti se mnogo jasnije i intenzivnije mogu prepoznati kod dece.

Iz tih razloga, za uređenje prostora veoma je važno odabrati boje koje odgovaraju deci.

Istraživanja su pokazala da kod deteta koje je uznemireno treba izbegavati jarko crvenu boju – ne treba mu oblačiti takvu odeću, ne treba uređivati prostoriju u kojoj boravi tom bojom, čak treba izbegavati i detalje, kao na primer crveni ranac, jer to kod deteta može izazvati još veći nemir, napetost, a time i agresivno ponašanje. To isto važi i za veoma temperamentnu i aktivnu decu.

Stoga je moja preporuka da se u vrtićima (posebno za uređenje zidova ili nameštaj) nipošto ne koristi crvena boja. U grupi, u kojoj boravi oko 20-oro dece, uvek će neko dete imati trenutke uznemirenosti ili napetosti. Takođe, u svakoj grupi neizbežno imate decu koja su sklona hiperaktivnosti. Crvena boja može imati vrlo negativan uticaj na njihov kapacitet za učenje.

Kod energične i dece koja se teže smiruju, pozitivan efekat može imati nežno plava, zelena, i svetlo ljubičasta boja.

Cilj je da se u vrtiću stvori ambijent koji podstiče zdrav razvoj mozga i decu stimuliše na učenje, harmoniju, sklad i toplinu.

Uticaj boja na ambijent

Pored toga što boje imaju intenzivan uticaj na naše raspoloženje, emocije i ponašanje, boje utiču na celokupan ambijent vrtića. Utiču na to da li ćemo prostor doživeti kao veliki, mali, hladan ili topao. Deci je neophodno da borave u prostoru koji će podsticati njihovu kreativnost i maštu. Zbog činjenice da je grupa u kojoj dete boravi sredstvo kroz koje ćemo mu pružiti toplinu i harmoniju doma, emocionalnu stabilnost kao i stimulans za učenje i razvoj, vrlo je važno da nam prioritet bude promišljeno uređenje prostora.

U uzrastu od 5 do 6 godina, dok još uvek nisu ušli u doba latencije, deca se intenzivnije oslanjaju na vizuelni materijal za uspostavljanje komunikacije. Stoga je boja za njih važno sredstvo izražavanja. Vid je najvažnije čulo koje nas povezuje sa svetom oko nas. Svetlost i boje na decu deluju očaravajuće.

Deca su, kao i odrasli, psihofizička i intelektualna bića. Kao takva, da bi sebi olakšala komunikaciju sa okolinom, koriste svoja čula. Za komunikaciju takođe koriste čulo vida. Koristeći svetlost, boje i ostale vizuelne objekte iz okoline, oni primaju i šalju poruke. Stoga, u psihoterapijskom radu sa decom, veliki značaj pridajemo izboru boja, postavljanju figurica, izboru igračaka, izboru mesta za igru u prostoriji, kao i mestu gde se deca igraju senkama uz pomoć svetla.  Na osnovu psiholoških istraživanja, boja je od ključne važnosti u razvoju kognitivnih i motoričkih veština dece.

Uticaj na dečiji mozak

U zavisnosti od situacije u kojoj se koriste, boje mogu izazvati pozitivan ili negativan uticaj (npr. crvena u igraonici može da podstakne dete na jurcanje, skakanje… To je pozitivno, jer igraonica služi za pražnjenje energije, ali u grupi može da ima negativan efekat pošto je to mesto za učenje, kreativnost…)

Takođe, svaka boja koju u učionici ili vrtiću koristimo očekujući da pozitivno i podsticajno deluje na decu, u sebi nosi mogućnost negativnog efekta ukoliko je ima previše (npr. cela soba je okrečena u zeleno ili plavo). Izlaganje prekomernom stimulansu bojom može uzrokovati promene u obrascu disanja, pulsu, krvnom pritisku i nepetosti mišića. Stoga često boju koristimo samo na jednom zidu ili pak do polovine zida, gornji deo zida ostavljamo u beloj boji. S druge strane, premalo stimulansa može dovesti do anksioznosti, nesanice, preintenzivne emocionalne reakcije, gubitka koncentracije i nervoze.

Naučna istraživanja su pokazala da boje imaju uticaj, ne samo na spoljašnji moždani sloj nego i na centralni nervni sistem.

Kada se boja putem oka prenosi na mozak, mozak oslobađa određene hormone koji utiču na emocije, bistrinu uma i nivo energije.

Crvena

Crvena boja u dečijem prostoru
Crvena boja u dečijem prostoru

Crvena je vrlo intenzivna boja i kao takva umanjuje uticaj drugih boja u prostoru. Zbog toga je u vrtiću možemo koristiti u vrlo malim količinama i to isključivo na bež, beloj ili svetloplavoj pozadini, ako deci ili pak roditeljima hoćemo da skrenemo pažnju na nešto što želimo da primete. Korišćenje intenzivne crvene boje u prostoriji namenjenoj za učenje, igranje sa drugarima i spavanje može imati vrlo negativan uticaj. U prostoriji u kojoj je bilo koja površina obojena u crveno, deca mogu da se osećaju napeto i agresivno. Moram priznati da sam užasnuta činjenicom da se za dečje vrtiće prodaju stolovi crvene boje.

Iz navedenih razloga, u vrtiću NIPOŠTO ne smemo koristi crvenu boju na zidovima, tepisima, zavesama…

Žuta

Žuta boja u dečijem prostoru
Žuta boja u dečijem prostoru

Simbolično, žuta boja predstavlja mentalno i duhovno prosvetljenje, dnevnu svetlos i komunikaciju. Zbog činjenice da utiče na pamćenje, motivaciju i pažnju, pogodna je za upotrebu u dečjim vrtićima. Međutim, ne u velikim količinama. Možete jedan deo zida ili samo donji deo zida ofarbati u žuto. Intenzivna upotreba žute boje može izazvati napetost i bes. Psihološka istraživanja su pokazala da intenzivna upotreba žute boje može uzrokovati da beba plače.

Narandžasta

Narandžasta boja u dečijem prostoru
Narandžasta boja u dečijem prostoru

Narandžasta predstavlja sreću, društvenost kao i radost. U sebi nosi uzbuđenje crvene i energiju žute boje. Zbog toga se ne preporučuje za prostorije dečjih vrtića. Narandžasta boja remeti detetovu koncentraciju. Deca će teže ostati fokusirana na aktivnost, prekidaće jednu aktivnost i prelaziće na drugu. Narandžasta boja otežava koncentraciju. Dete se uznemiri i postaje nestabilno, što se odražava na njegovu produktivnost u radu i igri.

Narandžastu vam nipošto ne bih preporučila na zidovima dečjeg vrtića.

Plava

Plava boja u dečijem prostoru
Plava boja u dečijem prostoru

Plava je u potpunoj suprotnosti sa crvenom bojom. Dok je plava providna i mokra, crvena je neprozirna i suva. Za decu predškolskog uzrasta plava se preporučuje u dečjim sobama, jer pomaže da deca mirno utonu u san. Ali, kao što smo rekli, prejaki stimulansi bojom guše. Ako se odlučite za plavu, neka to bude umereno. Dobra kombinacija uz plavu je siva, bež ili boja sena.

U vrtićima koristite plavu ali samo na određenim površinama i u kombinaciji sa blagim bojama, poput bež.

Braon - bež

Braon boja u dečijem prostoru
Braon boja u dečijem prostoru

Braon se sastoji od crvene, žute i crne boje. Braon boju povezujemo sa prirodom. Intenzivna je, pozitivna i topla. U prostorijama vrtića ne bih preporučila korišćenje tamno braon boje. Na zidovima je za oko vrlo prijatna i topla bež boja.

Za vrtiće rado preporučujem nameštaj u prirodnim bojama svetlog drveta. Ta boja deci pomaže da se opuste i da ostanu fokusirana na aktivnosti.

Roze

Roze boja u dečijem prostoru
Roze boja u dečijem prostoru

Nedavno sam bila u poseti vrtiću, gde je prostorija bila ofarbana u intenzivnu roze boju. Zidovi, zavese i tepih bili su roze boje. Posle određenog vremena, primetila sam da osećam umor. Analizirajući sebe, shvatila sam da nemam razloga za umor. U prostoriju sam ušla odmorna sa dobrim nivoom energije. Shvatila sam da intenzivna roze boja utiče da se osećam umorno. Istražujući taj fenomen, došla sam do istraživanja koja potvrđuju da roze boja utiče na nivo energije i može uticati na to da osetimo umor.

Ma koliko roze boja imala umirujući element u sebi, kada je ima previše i kada je vrlo intenzivna, ona deluje zamorno i opsesivno. Blaga roze boja– bebi roze, može se koristiti u dečjim sobama pošto daje osećaj topline i mira.

Preporučila bih da u dečjim vrtićima, ukoliko baš želite da koristite roze boju, isključivo koristite bebi roze.

Prirodne boje i prirodni materijali

Moja preporuka vrtićima je da se u prostorijama u kojima borave deca isključivo koristi nameštaj koji je prirodne boje drveta. Istraživanja su pokazala da prirodne boje pružaju osećaj harmonije i da prostor umirujuće deluje na decu. Kada deca igraju društvene igre, nižu perle, slažu slagalicu, drvena površina stola u koju gledaju, pomaže im u onome što rade. Smanjuje frustraciju i podržava njihovu koncentraciju.

Najbolji uticaj na razvoj dece imaće zidovi obojeni u belo ili bež. Ukoliko želite da koristite boje na zidovima, koristite ih umereno i birajte vrlo pažljivo. Mogu da vam preporučim svetložutu, samo na jednom zidu ili samo na donjem delu zida. Sa svetlo plavom ili zelenom takođe nećete pogrešiti.

Nipošto na zidove nemojte stavljati intenzivne boje, ma koliko vam one delovale prijatno. Za decu one imaju prejak stimulans koji će imati negativan efekat.

Za držanje igračaka preporučujem vam pletene korpe ili drvene boksove. Nipošto nemojte koristiti plastične boksove u bojama poput crvene, plave ili zelene. Istraživanja su pokazala da u boksovima tih boja deca teže prepoznaju igračke i slabije ih koriste. Sama boja boksa koji koristite izaziva uznemirenost i remeti harmoničnu igru deteta.

Primer prostorije sa previše stimulansa

Na fotografijama ispod, vidite primere prostorija koje imaju prejak stimulans što vrlo negativno utiče na razvoj dece. Nažalost, zbog neznanja vaspitača deca borave u skupoceno opremljenim ali krajnje neadekvatnim prostorijama, okruženi bojama koje vrlo negativno utiču na decu i sputavaju njihov razvoj.

Često nismo ni svesni kako i koliko ambijent u kojem borave utiče na našu decu.

Dečije prostorije sa previše stimulansa
Dečije prostorije sa previše stimulansa

© 2013- PU Nojeva barka