7 stvari koje se savetuju roditeljima da nauče svoju decu

| Novosti

Mnogi roditelji se često nađu u situaciji kada žele da pomognu svojoj deci, ali se boje da ne pogoršaju stvari time što će se umešati. Potpuno je normalno i prirodno da roditelji žele da zaštite svoju decu, međutim postoje situacije u kojima moraju da ih puste da sami reše stvari. Možemo im samo pružiti podršku i naučiti ih kako da se nose sa različitim izazovima kako bi u budućnosti mogli sami sebe da zaštite. Bright Side veruje da će ovih sedam pravila pomoći vašem detetu da izraste u srećnu i sigurnu osobu.

Nauči da kažeš

7. Nauči da kažeš “NE”

Problem: Drug iz odeljenja vašeg deteta mu traži da prepiše na kontrolnom. Ako se složi, nastaće dva identična kontrolna zadatka što će smanjiti ocenu oba učenika.

Rešenje: Objasnite svom detetu da na taj način omalovažava sebe i svoj trud jer je posvetilo mnogo vremena pripremajući se za taj test, a neko želi da iskoristi njihovo znanje na svoju korist. Kako biste naučili svoje dete da kaže “NE” predložite mu da kaže nešto nalik na: “Nisam još gotov. Nemoj da me ometaš.” Takva razumna izjava omogući će vašem detetu da bude samouvereno, te niko neće moći da ga izmanipuliše.

Naučite dete odgovorima zbog kojih će druga deca ostati bez reči

6. Naučite dete odgovorima zbog kojih će druga deca ostati bez reči

Problem: Deca iz odeljenja stalno maltretiraju i ismevaju vaše dete. Kao rezultat toga vaše dete ne želi da ide u školu zbog emotivnog bola koji mu nanose druga deca.

Rešenje: U takvim situacijama roditelji ne bi direktno trebalo da se mešaju kako ne bi pogoršali stuaciju. Objasnite da, zapravo, siledžija ima problem jer želi da ispadne kul time što će njemu naneti bol i rastužiti ga. Dete treba da pokaže da ga reči siledžije ne pogađaju. Ako se dete smeje gledajući siledžiju pravo u oči i pokaže da ga nije briga, ostala deca će izgubiti interesovanje jer njihovi pokušaji neće izazvati željenu reakciju.

Ocene nisu najvažnije

5. Ocene nisu najvažnija stvar

Problem: Svaki put kada vaše dete dobije lošu ocenu, počinje da plače jer nije uspelo da se izbori sa zadatkom. Plaše se da kažu roditeljima jer ne žele da budu kažnjeni.

Rešenje: Mnogi roditelji, čak i ne shvatajući šta rade, navode decu da se plaše dobijanja loših ocena. Naravno, stečeno znanje je važno, ali dete ne bi trebalo da se plaši da pokaže lošu ocenu. Roditelji ne bi trebalo da viču na svoju decu i da ih kažnjavaju zbog loših ocena. Pokažite detetu da je vaša ljubav ne zavisi od njihovog uspeha u školi. Jednostavno recite “Nisi uspeo da dobiješ dobru ocenu? Ne brini. Uspećeš sledeći put.” Vaše dete se neće plašiti poteškoća u budućnosti.

Naučite ih da pomažu i brane one koji su slabiji

4. Naučite ih da pomažu i brane one koji su slabiji

Problem: Dete Vam kaže kako drugari iz njegovog odeljenja maltretiraju jednog dečaka. Vaše dete zna da je to pogrešno ali ne zna kako da pomogne i plaši se da pokuša.

Rešenje: Mnoga deca se plaše da brane one koji su slabiji zbog toga što ne žele da rizikuju da postanu sledeća žrtva. Kao odrasli doživljavamo isti strah kada, na primer, primetimo da neko ugnjetava one iz nižih društvenih slojeva, te se pravimo da ne primećujemo. Zbog toga je neophodno da objasnimo detetu kako je važno pokazai saosećanje i biti spreman da pomognemo drugome. Dajte detetu neko zaduženje kod kuće i neka bude odgovorno za nešto: za mlađeg brata/sestru, rodjaka ili kućnog ljubimca.

Voli ono što radiš

3. Voli ono što radiš

Problem: Stalna školska rutina, sportski treninzi, privatni časovi i domaći zadaci umaraju i zamaraju vaše dete. Sve što žele je da se opuste i provode vreme sa prijateljima.

Rešenje: Roditelji žele da njihova deca budu srećna i postignu sjajne rezultate, zbog toga im pretrpavaju raspored sa što više aktivnosti. Ali takav pristup pokazuje deci da im ne donose samo one stvari koje vole radost i uspeh. Dozvolite detetu da provede sat vremena na hobi koji vole kao što su kompjuterske igrice, sport ili kreativne radionice.

Vežba je deo života

2. Vežba je deo života

Problem: Vaše dete je previše stidljivo i povučeno. Radije ostaje kod kuće nego što izlazi sa prijateljima.

Rešenje: Predložite detetu da se oproba u timskom sportu. Grupa dece istih interesovanja imaće dobar uticaj na vaše dete. Štaviše, sport doprinosi samopouzdanju vašeg deteta. Roditelji ne bi trebalo da zaborave na želje svoje dece i treba da im dozvole da biraju aktivnosti koje zaista vole. Ako vaš sin voli da pleše, dozvolite mu da pleše, ne primoravajte ga da ide na bejzbol. U protivnom će mrzeti sve vezano za sport.

Voli sebe takvog kakav jesi

1. Voli sebe takvog kakav jesi

Problem: “Marija ima prelepu kosu, Kaćine oči su tako velike, a ja sam ružna.” Pre ili kasnije, sva deca počnu da se upoređuju sa drugom decom, i to može postati problem u budućnosti.

Rešenje: Sva deca, bez obzira na pol, žele da budu privlačna i talentovana. Ne zaboravite da kažete vašem detetu da je lepo. Ako vaše dete ima idola pokažite mu neke slike iz detinjstva ili sliku pre fotošopa. Takvi primeri pokazuju da ono što nas čini lepima nije naše savršenstvo nego to koliko smo zapravo svi jedinstveni.

Slike: depositphotos.com/studiostoks.
Članak preuzet sa sajta brightside.me

© 2013- PU Nojeva barka