Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Letimo za Rusiju

Kada smo birali gde ćemo da putujemo, naši drugari iz Rusije su rekli da bi voleli da nas odvedu u posetu svojoj zemlji. Tako smo u martu “putovali” u Rusiju, i to našim posebnim “avionom”.

Ovo putovanje je bilo ispunjeno mnogim aktivnostima. Najpre smo morali da napravimo pasoše, pa avio karte, a pre uzletanja su nas čekale sve uobičajene procedure - čekiranje, kontrola prtljaga, pasoška kontrola, i najzad ukrcavanje.

Da bismo bolje upoznali naše drugare i njihovu zemlju u goste smo pozvali Igora, Sašinog i Pašinog tatu. On nam je ispričao zaimljivosti u vezi sa klimom i mestom njihovog odrastanja. Gost nam je bila i Gala, Levova mama, koja nam je dočarala
grnčarstvo gde se koristi tradicionalna bela glina i plavi pigment za slikanje. Mama Anja i njen sin Maks približili su nam rusku muziku kroz pesmice i igru.

Stariji drugari su skoknuli do Ruskog doma, a mlađi drugari su gledali rusku bajku „Čuvarkuća“.

Naša Ana nam je jednom ulepšala zajednički krug jer nam je pokazala razne suvenire iz Rusije koje je donosio njen deka sa čestih putovanja.

Za kraj naše teme i našeg putovanja imali smo ”ruski dan”, gde su se naše mame iz Rusije se potrudile da nas počaste svojim tradicionalnim kolačima. Zajedno smo jeli kolače slušali muziku i družili se.

Nastavili smo i da obrađujemo temu "Saobraćaj”, kroz koju su različite grupe na njima prilagođen način izučavali zanimljiv svet prevoznih sredstava i saobraćjnih pravila.

Jedni su nastavili proučavanjem vazdušnog saobraćaja putem knjiga i
enciklopedija. Pravili su avione, balone i cepeline. A drugi su imali prilike da upoznaju različita prevozna sredstva. Gradili su brod, vozili se u našem autobusu, ukrcavali se u avion Boing 787, upoznali se sa raznim saobraćajnim pravilima i znacima i posmatrali našu raskrsnicu i bili dobri pešaci.

Najnoviji članci


Uticaj boja na decu predškolskog uzrasa

| Novosti

Autorski tekst Snežane Anđelić.

U Nojevoj barci vrlo ozbiljno pristupamo uređenju prostora, a naročito izboru boja. Kod vaspitača razvijamo svest o tome kako boje utiču na decu.

Kada sam se na studijama u Nemačkoj prvi put susrela sa temom kako boje utiču na dečju psihu, za mene je to bilo ozbiljno otkriće. Nikada pre toga nisam razmišljala da boje u našoj dečjoj sobi utiču na moju decu. Podrazumevalo se da dečja soba treba da obiluje detaljima i likovima iz crtanih filmova, da zavese i posteljina budu raznih boja. Nikada nisam razmišljala o tome kako se deca u tom prostoru osećaju.

Letimo za Rusiju

| Mesečne teme

Kada smo birali gde ćemo da putujemo, naši drugari iz Rusije su rekli da bi voleli da nas odvedu u posetu svojoj zemlji. Tako smo u martu “putovali” u Rusiju, i to našim posebnim “avionom”.

Vesna Filipović, 25 godina rada

| Novosti

Prošlog meseca proslavili smo dvostruki jubilej - 25 godina rada naše drage Vesne Filipović u vrtiću Nojeva barka, a ujedno i njen 50. rođendan! Zahvalni smo Vesni na svemu što je pružila deci i Nojevoj barci tokom svih ovih godina. Ostala je u srcu mnogih Nojevaca, od kojih su neki već porasli u dobre ljude.

U nastavku možete da pročitate jedno kratko psimo naše i vaše Vekice.

© 2013- PU Nojeva barka