Maj '19

Novosti

bee writer t

Voleo bih da radim kao & Zanimljiva zanimanja.

Maj mesec vrtićke grupe i predškolci posvećuju temi VOLEO BIH DA RADIM KAO... u okviru koje ćemo govoriti o sledećim zanimanjima: frizer/kozmetičar, pekar/poslastičar, obućar/krojač, časovničar/trgovac. Govorićemo o tome šta rade i prave, koje alate koriste na svom radnom mestu, koje usluge pružaju; saznajemo kakva odela/uniforme nose dok su na svom radnom mestu. Kao i svaki put, bićemo kreativni- mesićemo testo i glinu, pravićemo kosu od vunice i razne kreativne plakate i portrete. U okviru grupa ćemo napraviti firzerske salone, poslastičarnicu/pekaru, prodavnicu i igraćemo igre uloga. Deca već sada uživaju dok saznaju o zanimanju frizer – jedni drugima prave frizure. Crtaćemo i slikati različitim tehnikama pa i lakovima za nokte.
Predškolci će obrađivati brojeve 6,7 ,8 9 i broj nula. Učiće i razne recitacije vezano za temu.

Jaslena grupa će obrađivati sličnu temu, pod nazivom ZANIMLJIVA ZANIMANJA. Cilj je da se upoznamo sa poslovima koje obavljaju odrasli a posebno ćemo se upoznati sa zanimanjima kao što su kuvar, pekar, lekar, firzer i druge. Jaslena grupa će takođe biti kreativna – praviće kuvarsku kapu, frizure od papira, koferčić za lekara (prvu pomoć). Temu će koristiti za razvijanje identita i svesti o svojoj posebnosti kroz igranje ugara uloga; razvijaćemo finu motoriku i koordinaciju oko-ruka, podsticaćemo saradnju sa vršnjacima.

U okviru teme i maja meseca planirali smo odlazak u frizerske i kozmetičke salone, kao i posetu frizera i kozmetičara vrtiću. Naredne nedelje idemo u posete firmama koje se bavi proizvodnjom testa i smesa koje se koriste u proizvodnji testa, kao i firmi koja se bavi proizvodnjom kolača. Deca će biti u prilici da vide kako izgleda proizvodni pogon i kako se prave finalni proizvodi. Biće u prilici da u neposrednom kontaktu sa pekarom/poslastičarom saznaju nešto više o samom zanimanju.

 

Novosti

Značaj slobodne igre u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Pedagoški koncept slobodne igre u Vrtiću „Nojeva barka” bazira se na konceptu koji je razvio nemački pedagog Fridrih Vilhelm Avgust Frebel (1782–1852).

Frebel je osnivao prvi vrtić (Kindergarten) 1840. godine, u Blankenburgu, u Nemačkoj. Naziv koji je Frebel odabrao za mesto na kom će deca boraviti jeste Kindergarten – dečji vrt. Time je hteo da uporedi decu i vrt. Ako biljke posadite u dobru zemlju i redovno ih zalivate, one same rastu. Ne morate da ih vučete da bi porasle u zdravu i jaku biljku. On je verovao da je tako i sa decom – da su adekvatno okruženje (zemlja) i slobodna igra stimulativnim igračkama (zalivanje) dovoljni da deca izrastu u zdrava i kreativna bića.

Elementi Valdorf pedagogije u Nojevoj barci, Snežana Anđelić

Prva Valdorf škola osnovana je 1919. godine, a prvi Valdorf vrtić 1926. godine u Štutgartu, u Nemačkoj. Otac Valdorf pedagogije je Rudolf Štajner (1861–1925).

Vrtić „Nojeva barka” nije Valdorf vrtić. Mi smo preuzeli određene elemente Valdorf pedagogije, koje smatramo konstruktivnom podrškom za razvoj naše dece. Moj prvi susret sa Valdorf pedagogijom dogodio se 1993. godine u Nemačkoj. Pored teoretskog istraživanja koncepta, imala sam priliku da provedem četiri meseca u Valdorf vrtiću i uverim se u pozitivan uticaj Valdorf pedagogije na razvoj dece.

Koncept rada PU Nojeva barka, Snežana Anđelić

Kada upisujete dete u vrtić, hteli vi to ili ne, srešćete se sa raznim pedagoškim konceptima, nepoznatim nazivima i informacijama koje vas mogu ozbiljno zbuniti. Svaki roditelj će pokušati da razvije svoju metodu pronalaženja onoga u šta veruje da je za njegovo dete najbolje. Pedagoški koncept je lična karta svakog vrtića. To je sistem po kome će vaše dete odrastati dok ne krene u školu. Treba da ga dobro poznajete, kako biste mogli da odlučite da li to želite za svoje dete ili ne.

Nažalost, u našem društvu vrlo često se nazivi raznih koncepata koriste samo zato što dobro zvuče. Često, ne svojom krivicom, oni koji naziv koriste ne znaju njegovo pravo značenje. U obrazovnom sistemu vaspitači nisu imali priliku da se dublje upoznaju sa raznim konceptima. Oni su dobro upoznati sa modelom A i B. Drugi pedagoški koncepti se spominju, ali se ne izučavaju. Zato se srećemo sa Montesori vrtićima u kojima ne postoji nijedan Montesori element, sa Valdorf pedagogijom u kojoj nema ritma i prirodnih materijala (najčešće za Valdorf niko nikada nije ni čuo), sa individualnim pristupom u kome deca idu kolektivno u toalet, sa inkluzijom u kojoj je dete sa posebnim potrebama izdvojeno iz grupe da ne smeta.

Radno vreme: 7.00-17.30h

facebook instagram twitter youtube pinterest flickr

Website by andjelicnikola.com