Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Raspevana Barka

Počeo je raspevani septembar u Nojevoj barci.

Septembar počinjemo raspevano sa temom Raspevana barka. Kroz ovu temu upoznaćemo se sa muzičkim instrumentima i njihovim karakteristikama. Učićemo da prepoznamo i razlikujemo instrumente po izgledu i zvuku, a upoznaćemo se i sa osnovnom podelom muzičkih instrumenata. Govorićemo o načinu izrade instrumenata kao i o materijalima od kojih se prave, a  i mi sami ćemo imitirati muzičke instrumente zvukom i pokretom.

Pevaćemo razne pesme, crtaćemo i slikati muzičke instrumente. Pravićemo dekoraciju za grupe ali ćemo se i mi naći u ulozi konstruktora i pravićemo muzičke instrumente. Neke od zanimljivih priča koje ćemo čitati su Kraljevstvo notna svestka i Kraljica lestvica. Govorićemo i o nekim značajnim kompozitorima. 

Ovaj mesec koristimo i da se podsetimo opštih pravila u vrtiću i da upoznamo nove drugare koji tek počinju svoju “plovidbu” Nojevom barkom.

Predškolci takođe počinju svoju godinu, u kojoj će se međusobno zbližiti ali i sa svojom vaspitačicom Danijelom koja će ih pripremati za školu. Dekorisaće svoj novi prostor za rad. A jedan od prvih zadataka sa kojim će početi godinu je razvijanje matematičkih pojmova VELIKO – malo.

Jaslena grupa „Mesi testo tako vešto...“ Kroz ovu temu želja nam je da podstaknemo senzo-perceptnivni razvoj kroz igre testom kao i razvijanje sposobnosti opažanja u rešavanju malih praktičnih problema. Upoznaće se sa novim drugarima i odraslima kroz međusobnu interakciju, podsticaćemo kod dece da razumeju svoje i tuđe emocije, podsticaćemo empatiju. Pevaće i učiće pesme: Pekarčić, Prste ima ruka svaka, Danas je dan, i druge omiljene pesme. Igraće se testom, praviti razne oblike, otiske ruku...

Ceo mesec septembar biće posvećen adaptaciji dece koja se vraćaju u vrtić kao i adaptaciji novih drugara. Nadamo se lepom vremenu i mogućnosti da što više vremena provodimo napolju.

Najnoviji članci


Uticaj boja na decu predškolskog uzrasa

| Novosti

Autorski tekst Snežane Anđelić.

U Nojevoj barci vrlo ozbiljno pristupamo uređenju prostora, a naročito izboru boja. Kod vaspitača razvijamo svest o tome kako boje utiču na decu.

Kada sam se na studijama u Nemačkoj prvi put susrela sa temom kako boje utiču na dečju psihu, za mene je to bilo ozbiljno otkriće. Nikada pre toga nisam razmišljala da boje u našoj dečjoj sobi utiču na moju decu. Podrazumevalo se da dečja soba treba da obiluje detaljima i likovima iz crtanih filmova, da zavese i posteljina budu raznih boja. Nikada nisam razmišljala o tome kako se deca u tom prostoru osećaju.

Letimo za Rusiju

| Mesečne teme

Kada smo birali gde ćemo da putujemo, naši drugari iz Rusije su rekli da bi voleli da nas odvedu u posetu svojoj zemlji. Tako smo u martu “putovali” u Rusiju, i to našim posebnim “avionom”.

Vesna Filipović, 25 godina rada

| Novosti

Prošlog meseca proslavili smo dvostruki jubilej - 25 godina rada naše drage Vesne Filipović u vrtiću Nojeva barka, a ujedno i njen 50. rođendan! Zahvalni smo Vesni na svemu što je pružila deci i Nojevoj barci tokom svih ovih godina. Ostala je u srcu mnogih Nojevaca, od kojih su neki već porasli u dobre ljude.

U nastavku možete da pročitate jedno kratko psimo naše i vaše Vekice.

© 2013- PU Nojeva barka