Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Moj grad, moje selo & Trava, drvo, nebo

Naša teme su Moj grad, moje selo & Trava, drvo, nebo.

Tokom oktobra u Nojevoj barci će naši mališani istraživati razlike između grada i sela u okviru teme Moj grad, moje selo. Kroz ovu temu želimo da istražimo koje su to prednosti, a koji nedostaci života kako u gradu, tako i u selu. Trudićemo se da uočimo glavne razlike između sela i grada, upoznaćemo se sa osnovnim karakteristikama sela i grada, a govorićemo i o načinu života u selu i gradu. Takođe ćemo oponašati zvukove u gradu i u selu. Govorićemo o kućnim ljubimcima i domaćim životinjama.

Predškolci će se upoznati sa novim matematičkim pojmovima kao što su – ispred, iza, između; iznad-ispod; u, na, izvan; levo – desno.

I u oktobru ćemo biti raspevani. Pevaćemo razne dobro poznate pesme ali ćemo učiti i neke nove - Dedino je selo lepo, Na kraj sela žuta kuća, Pesma o Beogradu su samo neke od pesama koje će se tokom oktobra oriti Barkom. Čitaćemo razne priče i basne, igraćemo igre, kako u okviru zajedničkog kruga, tako i u dvorištu.

Kroz kreativni rad pravićemo Moj grad i Moje selo. Slikaćemo selo i grad, kao i omiljene životinje i kućne ljubimce. Uposlićemo naše ruke i pravićemo dekoraciju za prozore kao i grupu. Obućićemo Barku u jesen koja nam dolazi. Tokom oktobra želimo da posadimo i neke sobne biljke i napravimo unutar grupe mali botanički centar. A da bi biljkama bilo lepo – ukrasićemo saksije.

Jaslena grupa će se tokom oktobra upoznati i proširiti svoja znanja o životinjama i insektima koje žive u travi, na drvetu, kao i na nebu.. a sve to kroz temu Trava, drvo, nebo. Vaspitači će vešto podsticati kod dece moć opažanja i doživljavanja prostora kao i različitih vrsta tla – trave, betona, zemlje, peska, itd. Podsticaće kod dece opažanje i doživljavanje prirodnih pojava kao što su toplina sunca, padnje kiše i duvanje vetra. Kroz ovu temu jaslena grupa će bogatiti svoj rečnik igranjem igara imenovanja, pogađanja i dopunjavanja.
Jaslena grupa će pevati pesme, neke i ritmičke, kao što su Idemo u lov, Al je lep ovaj svet, Šuma blista, Sklupčao se mali jež, Mi smo šumska družina i mnoge druge. Igraće igre, praviće šumske životinje različitim tehnikama, praviće drvo od krep papira, dvogled od rolni toalet papira i slično. Čitaće priče Sova noćibdija, Dobro drvo, Jež Peca, Cvećka i nezvani gost. Jaslena grupa će tokom oktobra razviti mini projekat Sadimo žito – posmatramo promene i brinemo o žitu.

Najnoviji članci


Vesna Filipović, 25 godina rada

| Novosti

Prošlog meseca proslavili smo dvostruki jubilej - 25 godina rada naše drage Vesne Filipović u vrtiću Nojeva barka, a ujedno i njen 50. rođendan! Zahvalni smo Vesni na svemu što je pružila deci i Nojevoj barci tokom svih ovih godina. Ostala je u srcu mnogih Nojevaca, od kojih su neki već porasli u dobre ljude.

U nastavku možete da pročitate jedno kratko psimo naše i vaše Vekice.

Osećanja

| Mesečne teme

Inspirisani knjigom “Obojeno čudovište, tokom septembra i oktobra sa decom govorimo o osećanjima. Ovo je tema za koju su sama deca pokazala veliko interesovanje, a iako možda ne deluje odmah tako, to je tema koja je zaista opširna.

Rekreacija je naša letnja zanimacija

| Mesečne teme

Leto se zahuktava, temperature rastu, a mi smo u Barci pronašli način da se rashladimo i uživamo u letu. Proputovali smo svet, saznali nešto novo o našoj zemlji, a julu ćemo takođe biti aktivni kroz temu “Rekreacija je naša letnja zanimacija”.

© 2013- PU Nojeva barka