Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Narodna tradicija & Kestenijada

Novembarske teme su Narodna tradicija i Kestenijada.

U okviru novembarske teme, Narodna tradicija, vrtićka i predškolska grupa posvetiće pažnju našoj narodnoj tradiciji. Želja nam je da kod dece podstaknemo i razvijemo svest o kulturi, običajima i tradiciji našeg naroda. Proučavaćemo načine izrade ručnih radova, upoznaćemo se sa tradicionalnim zanatima, otkrivaćemo različite običaje i verovanja, upoznaćemo se sa narodnim poslovicama, brzalicama, brojankama i uspavanakama.

Pored ove teme, predškolci će se upoznati i sa mernim jedinicama za dužinu, težinu i zapreminu, kao što su metar, gram i litar. Oni će takođe imati radionicu izrade posuđa od gline.

Čitaćemo srpske narodne bajke, basne, razne poslovice i zagonetke, kao i pesme iz narodnog stvaralaštva. Pevaćemo pesme kao što su Ja posejah lubenice, Dunje ranke, uspavanku Ljulja, ljulja, ljuške i Taši taši tanana. Slušaćemo starogradske narodne pesme i srpske narodne pesme, slušaćemo frulu, trubu i gusle. Igraćemo razne igre krpenjačom, jurke, arjačkinje barjačkinje, Kolariću paniću i druge. Ni ovog meseca nam neće manjkati kreativnosti, pravićemo sok i slatko od jabuka, razne ukrase za jesenji festival, nakit, lutkice od čarapa, vunice, platna, kolaž tkanje...

Ukoliko nam epidemiološka situacija to dozvoli, voleli bismo da posetimo i Etnografski muzej.

Kroz temu Kestenijada želimo kod naših mališana u jaslenoj grupi da podstaknemo interesovanje za igranje i manipulisanje kestenjem i drugim jesenjim plodovima. Organizovanjem igara sa prirodnim konstruktivnim materijalima ćemo unapređivati razvoj fine motorike i koordinacije oko-ruka. Obogatićemo naše znanje o aktuelnom godišnjem dobu – jeseni. Razvijaćemo svest o zvučnosti i ritmičnosti reči i podsticati pravilnu artikulaciju recitovanjem jednostavnih stihova, tapšanjem uz naglašavanje glasova i drugim vežbama.
Neke od pesama koje ćemo pevati su Kišobran za dvoje, Jesenja sonata, Kruška, jabuka, šljiva i Ples na kiši. Igraćemo razne igre – poređaj po veličini, stavi plon na njegovu „kućicu“, kotrljanje kestena po podu, trka kestenja... Slikaćemo koristeći kestenje i tempere, pravićemo ježića od papira i kestena, frizure od lišća, pričaćemo i čitaćemo priče: Ispod pečurke, Tako mi je hladno, Dobrivoje, to sam ja, Ponekad volim u klupko da se savijem.
Jaslena grupa će praviti kolače od kestenja, a grupa dece će ići u šetnju kako bi sakupili plodove jeseni i posmatrali promene u prirodu.

U novembru takođe planiramo Jesenji festival na otvorenom.

Najnoviji članci


Rekreacija je naša letnja zanimacija

| Mesečne teme

Leto se zahuktava, temperature rastu, a mi smo u Barci pronašli način da se rashladimo i uživamo u letu. Proputovali smo svet, saznali nešto novo o našoj zemlji, a julu ćemo takođe biti aktivni kroz temu “Rekreacija je naša letnja zanimacija”.

Svuda pođi, kući dođi

| Mesečne teme

Kao što kaže stara izreka, posle dugačkog puta oko sveta konačno smo došli kući. Upravo to je i naziv naše mesečne teme za jun 2021. godine - Svuda pođi, kući dođi.

Put oko sveta

| Mesečne teme

U aprilu i maju putujemo oko sveta za 56 dana.

© 2013- PU Nojeva barka