Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Stiže nam Deda Mraz

Kad bih bio Deda Mraz... & Deda Mrazovi pomoćnici.

Vrtićka i predškolska grupa će se u decembru zapitati, kako bi to bilo „kad bih bio Deda Mraz“!? Kroz ovu temu deca će razvijati maštu i svest o Deda Mrazu kroz istoriju i različite kulture. Proučavaće kako i gde je nastao Deda Mraz, upoznaćemo decu sa običajima Božića i Nove godine, a predškolci će govoriti i o običajima koji prethode Božiću i Novoj godini. Razvijaćemo kod dece empatiju prema drugima kroz darivanje. U skladu sa pripremnim predškolskim programom, predškolci će se upoznati sa delovima dana.

U decembru smo posebno veseli. Vrtićem se ore zimski hitovi: „Jelka“, „Preko brda preko brega“, „Pahuljice padajte“, „Deda Mraz nam stiže“, „Zvončići, zvončići“ i druge omiljene pesme. Čitaćemo priče: „Poruka za Deda Mraza“, „Ah taj debeli Deda Mraz“, „Poklon od Deda Mraza“, „Najlepši poklon“ i druge. Igraćemo igre: Prepoznaj po mirisu novogodišnje začine, Pronađi Deda Mraza, Memori sa Božićnom dekoracijom, Pič pač pingvin... U dvorištu ćemo takođe organizovati razne igre u skladu sa godišnjim dobom i praznicima koji dolaze.

Ovog meseca ćemo ispoljiti svu svoju kreativnost, tako da ćemo praviti dekoraciju za grupu, izgradićemo Deda Mraza od različitih materijala, pravićemo novogodišnje čestitke, svećnjake i lampione. Kreativnost ćemo ispoljiti i u kuhinji praveći praznične poslastice – medenjake i keksiće.

Kako će Deda Mraz da dođe ako mu ne napišemo pismo sa našim željama? Zato ćemo napisati Deda Mrazu (čitaj „mami i tati“) pismo. Imamo posebno poštansko sanduče odakle sva pisma stižu kod Deda Mraza.
Tokom decembra pripremamo i novogodišnju priredbu za Deda Mraz, kako bi bili potpuno sigurni da će doći i doneti našim mališanima poklone. A oni su ove godine stvarno bili dobri – poslušni, vredni, brižni, dobri drugovi, i mnogo toga su naučili i savladali!

Jaslena grupa se u decembru pretvara u Deda Mrazove pomoćnike kroz istoimenu temu. Ovom temom proširujemo znanje naših mališana o zimskom godišnjem dobu i o predstojećim praznicima. Kod dece podstičemo sposobnost saradnje sa vršnjacima kroz organizovanje grupnih aktivnosti i kooperativnih igara, razvijamo finu motoriku i koordinaciju oko-ruka kroz organizovanje različitih kreativnih radionica. Kroz imitativne igre podstičemo razvoj socijalizacije deteta.

Naši najmlađi će čitati priče „Snežni lav“, „Da sam ja Eskim“, „Beli medvedić i šareni drugari“, „Džordž se prehladio“, „Tako mi je hladno“. I u jaslenoj grupi će tokom decembra biti veselo i raspevano. Pevaćemo omiljene Deda Mrazove pesme: „Zimska pesma“, „Zvončići, zvončići“, „Preko brda preko brega“, „Pahuljice padajte“, „Deda Mraze, mi te volimo“, „Prva pahulja“ i druge.
Igraćemo se raznih igara kao što su Sneško i lopte, Ukrasi jelku, Rolne i Božićne kugle, Pogodi šta je u kesi, Lov na ukrase, sparivanje novogodišnjih čarapa. Od kreativnih radova pravićemo jelke, novogodišnje čarape, poklon i sanduče sa direktnom vezom sa Severnim polom i Deda Mrazom.

Najnoviji članci


Uticaj boja na decu predškolskog uzrasa

| Novosti

Autorski tekst Snežane Anđelić.

U Nojevoj barci vrlo ozbiljno pristupamo uređenju prostora, a naročito izboru boja. Kod vaspitača razvijamo svest o tome kako boje utiču na decu.

Kada sam se na studijama u Nemačkoj prvi put susrela sa temom kako boje utiču na dečju psihu, za mene je to bilo ozbiljno otkriće. Nikada pre toga nisam razmišljala da boje u našoj dečjoj sobi utiču na moju decu. Podrazumevalo se da dečja soba treba da obiluje detaljima i likovima iz crtanih filmova, da zavese i posteljina budu raznih boja. Nikada nisam razmišljala o tome kako se deca u tom prostoru osećaju.

Letimo za Rusiju

| Mesečne teme

Kada smo birali gde ćemo da putujemo, naši drugari iz Rusije su rekli da bi voleli da nas odvedu u posetu svojoj zemlji. Tako smo u martu “putovali” u Rusiju, i to našim posebnim “avionom”.

Vesna Filipović, 25 godina rada

| Novosti

Prošlog meseca proslavili smo dvostruki jubilej - 25 godina rada naše drage Vesne Filipović u vrtiću Nojeva barka, a ujedno i njen 50. rođendan! Zahvalni smo Vesni na svemu što je pružila deci i Nojevoj barci tokom svih ovih godina. Ostala je u srcu mnogih Nojevaca, od kojih su neki već porasli u dobre ljude.

U nastavku možete da pročitate jedno kratko psimo naše i vaše Vekice.

© 2013- PU Nojeva barka