Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Stiže nam Deda Mraz

Kad bih bio Deda Mraz... & Deda Mrazovi pomoćnici.

Vrtićka i predškolska grupa će se u decembru zapitati, kako bi to bilo „kad bih bio Deda Mraz“!? Kroz ovu temu deca će razvijati maštu i svest o Deda Mrazu kroz istoriju i različite kulture. Proučavaće kako i gde je nastao Deda Mraz, upoznaćemo decu sa običajima Božića i Nove godine, a predškolci će govoriti i o običajima koji prethode Božiću i Novoj godini. Razvijaćemo kod dece empatiju prema drugima kroz darivanje. U skladu sa pripremnim predškolskim programom, predškolci će se upoznati sa delovima dana.

U decembru smo posebno veseli. Vrtićem se ore zimski hitovi: „Jelka“, „Preko brda preko brega“, „Pahuljice padajte“, „Deda Mraz nam stiže“, „Zvončići, zvončići“ i druge omiljene pesme. Čitaćemo priče: „Poruka za Deda Mraza“, „Ah taj debeli Deda Mraz“, „Poklon od Deda Mraza“, „Najlepši poklon“ i druge. Igraćemo igre: Prepoznaj po mirisu novogodišnje začine, Pronađi Deda Mraza, Memori sa Božićnom dekoracijom, Pič pač pingvin... U dvorištu ćemo takođe organizovati razne igre u skladu sa godišnjim dobom i praznicima koji dolaze.

Ovog meseca ćemo ispoljiti svu svoju kreativnost, tako da ćemo praviti dekoraciju za grupu, izgradićemo Deda Mraza od različitih materijala, pravićemo novogodišnje čestitke, svećnjake i lampione. Kreativnost ćemo ispoljiti i u kuhinji praveći praznične poslastice – medenjake i keksiće.

Kako će Deda Mraz da dođe ako mu ne napišemo pismo sa našim željama? Zato ćemo napisati Deda Mrazu (čitaj „mami i tati“) pismo. Imamo posebno poštansko sanduče odakle sva pisma stižu kod Deda Mraza.
Tokom decembra pripremamo i novogodišnju priredbu za Deda Mraz, kako bi bili potpuno sigurni da će doći i doneti našim mališanima poklone. A oni su ove godine stvarno bili dobri – poslušni, vredni, brižni, dobri drugovi, i mnogo toga su naučili i savladali!

Jaslena grupa se u decembru pretvara u Deda Mrazove pomoćnike kroz istoimenu temu. Ovom temom proširujemo znanje naših mališana o zimskom godišnjem dobu i o predstojećim praznicima. Kod dece podstičemo sposobnost saradnje sa vršnjacima kroz organizovanje grupnih aktivnosti i kooperativnih igara, razvijamo finu motoriku i koordinaciju oko-ruka kroz organizovanje različitih kreativnih radionica. Kroz imitativne igre podstičemo razvoj socijalizacije deteta.

Naši najmlađi će čitati priče „Snežni lav“, „Da sam ja Eskim“, „Beli medvedić i šareni drugari“, „Džordž se prehladio“, „Tako mi je hladno“. I u jaslenoj grupi će tokom decembra biti veselo i raspevano. Pevaćemo omiljene Deda Mrazove pesme: „Zimska pesma“, „Zvončići, zvončići“, „Preko brda preko brega“, „Pahuljice padajte“, „Deda Mraze, mi te volimo“, „Prva pahulja“ i druge.
Igraćemo se raznih igara kao što su Sneško i lopte, Ukrasi jelku, Rolne i Božićne kugle, Pogodi šta je u kesi, Lov na ukrase, sparivanje novogodišnjih čarapa. Od kreativnih radova pravićemo jelke, novogodišnje čarape, poklon i sanduče sa direktnom vezom sa Severnim polom i Deda Mrazom.

Najnoviji članci


Rekreacija je naša letnja zanimacija

| Mesečne teme

Leto se zahuktava, temperature rastu, a mi smo u Barci pronašli način da se rashladimo i uživamo u letu. Proputovali smo svet, saznali nešto novo o našoj zemlji, a julu ćemo takođe biti aktivni kroz temu “Rekreacija je naša letnja zanimacija”.

Svuda pođi, kući dođi

| Mesečne teme

Kao što kaže stara izreka, posle dugačkog puta oko sveta konačno smo došli kući. Upravo to je i naziv naše mesečne teme za jun 2021. godine - Svuda pođi, kući dođi.

Put oko sveta

| Mesečne teme

U aprilu i maju putujemo oko sveta za 56 dana.

© 2013- PU Nojeva barka