Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Voda, vazduh i zemlja

Voda, vazduh i zemlja & Nije deda, al je mraz.

Vrtićka i predškolska grupa istraživaće 3 elementa – vodu, vazduh i zemlju. Iskoristićemo temu da kod dece razvijemo znanja o svojstvima vode, vazduha i zemlje ali ćemo se potruditi da podstaknemo i istraživačke sposobnosti kod dece izvođenjem eksperimenata; podsticaćemo razvoj veština kao i strpljenja. Želimo da kroz ovu temu razvijemo kod dece svest o očuvanju vode, vazduha i zemlje. Istraživaćemo kopnene vode, izučavaćemo svojstva vazduha. Osposobljavaćemo decu da samostalno dolaze do novih saznanja kroz eksperimente i praktičan rad. 

Predškolska grupa će upoznavati geometrijska tela: lopta, valjak, kocka, kvadar; geometrijske oblike: krug, kvadrat, trougao, pravougaonik; razvijaće i pojam deo-celina.

Omiljene priče i knjige ovog meseca su nam „Snežni lav“ i „Kako se greju pahuljice“, ali čitaćemo i „Medved u snegu“, „Kod kuće je najlepše“, i mnoge druge, a izučavaćemo i enciklopedije. U januaru ćemo pevati pesme: „Sneško“, „Padaj padaj snežiću“, „Mali pingvini“, „Meda brunda“, i uvek aktuelna „Zašto da se ruke peru“ i druge.

Igraćemo razne igre kako u vrtiću tako i u dvorištu – Pogodi šta je to? Pogodi po ukusu... Organizovaćemo igre bez granica.

Pravićemo razne kreativne radove, crtaćemo i slikati Sneška Belića, slikaćemo tehnikom akvarel i pravićemo maketu reljefa. Realizovaćemo razne eksperimente u skladu sa temom.

Jaslena grupa takođe ima vrlo interesantnu temu – Nije deda, al je mraz. Kroz temu želimo da podstaknemo senzo-perceptivan razvoj kroz igre snegom, ledom i vodom. Upoređivaće i otkrivati sličnosti i razlike: toplo-hladno, mokro-suvo. Takođe ćemo podsticati motorički i socio-emocionalni razvoj kroz praktične igre – napravi pahulju, tragovi u snegu, čišćenje snega, širenje rukavica, grudve i čaše i druge. Pravićemo iglo od kocki šećera, razne poligone, ali ćemo eksperimentisati i sa snegom i ledom.

Čitaćemo o pustolovinama pingvina Pikija, o Snešku Beliću, o Leni i Snešku Beliću, o prelazu preko reke...

Pevaćemo zimske hitove – „Sneško“, „Zimske čarolije“, „Zeka i sneg“, „Padaj padaj snežiću“, „Zima zima e pa šta je“, i druge. Pravićemo pahulje tehnikom otiskivanja, slikaćemo ledom u boji, pravićemo rukavice i pingvine. Za kraj, zasladićemo se toplom čokoladom.

Najnoviji članci


Uticaj boja na decu predškolskog uzrasa

| Novosti

Autorski tekst Snežane Anđelić.

U Nojevoj barci vrlo ozbiljno pristupamo uređenju prostora, a naročito izboru boja. Kod vaspitača razvijamo svest o tome kako boje utiču na decu.

Kada sam se na studijama u Nemačkoj prvi put susrela sa temom kako boje utiču na dečju psihu, za mene je to bilo ozbiljno otkriće. Nikada pre toga nisam razmišljala da boje u našoj dečjoj sobi utiču na moju decu. Podrazumevalo se da dečja soba treba da obiluje detaljima i likovima iz crtanih filmova, da zavese i posteljina budu raznih boja. Nikada nisam razmišljala o tome kako se deca u tom prostoru osećaju.

Letimo za Rusiju

| Mesečne teme

Kada smo birali gde ćemo da putujemo, naši drugari iz Rusije su rekli da bi voleli da nas odvedu u posetu svojoj zemlji. Tako smo u martu “putovali” u Rusiju, i to našim posebnim “avionom”.

Vesna Filipović, 25 godina rada

| Novosti

Prošlog meseca proslavili smo dvostruki jubilej - 25 godina rada naše drage Vesne Filipović u vrtiću Nojeva barka, a ujedno i njen 50. rođendan! Zahvalni smo Vesni na svemu što je pružila deci i Nojevoj barci tokom svih ovih godina. Ostala je u srcu mnogih Nojevaca, od kojih su neki već porasli u dobre ljude.

U nastavku možete da pročitate jedno kratko psimo naše i vaše Vekice.

© 2013- PU Nojeva barka