Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Voda, vazduh i zemlja

Voda, vazduh i zemlja & Nije deda, al je mraz.

Vrtićka i predškolska grupa istraživaće 3 elementa – vodu, vazduh i zemlju. Iskoristićemo temu da kod dece razvijemo znanja o svojstvima vode, vazduha i zemlje ali ćemo se potruditi da podstaknemo i istraživačke sposobnosti kod dece izvođenjem eksperimenata; podsticaćemo razvoj veština kao i strpljenja. Želimo da kroz ovu temu razvijemo kod dece svest o očuvanju vode, vazduha i zemlje. Istraživaćemo kopnene vode, izučavaćemo svojstva vazduha. Osposobljavaćemo decu da samostalno dolaze do novih saznanja kroz eksperimente i praktičan rad. 

Predškolska grupa će upoznavati geometrijska tela: lopta, valjak, kocka, kvadar; geometrijske oblike: krug, kvadrat, trougao, pravougaonik; razvijaće i pojam deo-celina.

Omiljene priče i knjige ovog meseca su nam „Snežni lav“ i „Kako se greju pahuljice“, ali čitaćemo i „Medved u snegu“, „Kod kuće je najlepše“, i mnoge druge, a izučavaćemo i enciklopedije. U januaru ćemo pevati pesme: „Sneško“, „Padaj padaj snežiću“, „Mali pingvini“, „Meda brunda“, i uvek aktuelna „Zašto da se ruke peru“ i druge.

Igraćemo razne igre kako u vrtiću tako i u dvorištu – Pogodi šta je to? Pogodi po ukusu... Organizovaćemo igre bez granica.

Pravićemo razne kreativne radove, crtaćemo i slikati Sneška Belića, slikaćemo tehnikom akvarel i pravićemo maketu reljefa. Realizovaćemo razne eksperimente u skladu sa temom.

Jaslena grupa takođe ima vrlo interesantnu temu – Nije deda, al je mraz. Kroz temu želimo da podstaknemo senzo-perceptivan razvoj kroz igre snegom, ledom i vodom. Upoređivaće i otkrivati sličnosti i razlike: toplo-hladno, mokro-suvo. Takođe ćemo podsticati motorički i socio-emocionalni razvoj kroz praktične igre – napravi pahulju, tragovi u snegu, čišćenje snega, širenje rukavica, grudve i čaše i druge. Pravićemo iglo od kocki šećera, razne poligone, ali ćemo eksperimentisati i sa snegom i ledom.

Čitaćemo o pustolovinama pingvina Pikija, o Snešku Beliću, o Leni i Snešku Beliću, o prelazu preko reke...

Pevaćemo zimske hitove – „Sneško“, „Zimske čarolije“, „Zeka i sneg“, „Padaj padaj snežiću“, „Zima zima e pa šta je“, i druge. Pravićemo pahulje tehnikom otiskivanja, slikaćemo ledom u boji, pravićemo rukavice i pingvine. Za kraj, zasladićemo se toplom čokoladom.

Najnoviji članci


Rekreacija je naša letnja zanimacija

| Mesečne teme

Leto se zahuktava, temperature rastu, a mi smo u Barci pronašli način da se rashladimo i uživamo u letu. Proputovali smo svet, saznali nešto novo o našoj zemlji, a julu ćemo takođe biti aktivni kroz temu “Rekreacija je naša letnja zanimacija”.

Svuda pođi, kući dođi

| Mesečne teme

Kao što kaže stara izreka, posle dugačkog puta oko sveta konačno smo došli kući. Upravo to je i naziv naše mesečne teme za jun 2021. godine - Svuda pođi, kući dođi.

Put oko sveta

| Mesečne teme

U aprilu i maju putujemo oko sveta za 56 dana.

© 2013- PU Nojeva barka