Mesečne
teme

Teme koje istražujemo u vrtiću Nojeva barka


Put oko sveta

U aprilu i maju putujemo oko sveta za 56 dana.

Tokom ova dva meseca istraživaćemo svet... putovaćemo oko sveta za 56 dana.

Na ovom našem putovanju, vrtićka i predškolska grupa će se upoznati sa kontinentima i zemljama, kao i njihovim osnovnim karakteristikama i običajima. A gde ćemo putovati?
Najpre putejmo u Australija i Novi Zeland, zatim u Aziju – Kina, Japan, Indija. Odatle se vraćamo u Evropu i putujemo u Rusiju, Grčku, Francusku i Italiju. Sledi nam istraživanje Amerike – Kanada i Teksas, a odatle se “spuštamo” u Južnu Ameriku – Brazill, Meksiko. A na kraju našeg putovanja odlazimo u Afriku. Kao što možete videti iz plana putovanja, biće to interesantnih 56 dana.

Na našem putovanju oko sveta želimo da se deca upoznaju sa osnovnim karakteristikama i običajima navedenih zemalja, kao što su najznačajnija obeležja i specifičnosti zemalja - znamenite građevine, hrana, običaji i slično. Želimo da saznamo o životinjskom i biljnom svetu, prepoznamo zastave zemalja koje ćemo obilaziti, prepoznamo kontinente i najveće i najznačajnije zemlje.

Predškolci će, obilazeći pomenute zemlje, formirati pojamove “jednako”, “veće od” i “manje od”. Takođe će savladati i brojeve od 4 do 10.

Kakvo bi to bilo putovanje ako se ne bi zapevala i neka pesma. U Barci će se pevati interesantne pesme – neke nove, a neke stare i dobro poznate, kao što su: “Životinje u diskoteci”, “Mali ples”, “Ja sam mali kauboj”, “Kad si srećan”, “Hoki-poki”, “Slon lepotan Dondolan”, “Išli smou Afriku”, “Bolesnik na tri sprata” i još mnoge druge.
Igraćemo razne igre kako u zajedničkom krugu, tako i u dvorištu. Neke od igara su: Čarobna torba, Skače kengur po polju, Pecanje papuča, Care care govedare, Idemo u lov, Idemo u lov, Ko nedostaje i druge.
Crtaćemo i slikati različitim tehnikama i spremati radove za posetu Luvru. Pravićemo instrumente koje su specifični za pojedine zemlje; pravićemo Babuške, kengure, smešne ptice, Ajfelov toranj, maske, nakit …

U maju planiramo i tradicionalni maskenbal, koji ćemo podeliti sa roditeljima, bakama i dekama putem videa.

Najnoviji članci


Uticaj boja na decu predškolskog uzrasa

| Novosti

Autorski tekst Snežane Anđelić.

U Nojevoj barci vrlo ozbiljno pristupamo uređenju prostora, a naročito izboru boja. Kod vaspitača razvijamo svest o tome kako boje utiču na decu.

Kada sam se na studijama u Nemačkoj prvi put susrela sa temom kako boje utiču na dečju psihu, za mene je to bilo ozbiljno otkriće. Nikada pre toga nisam razmišljala da boje u našoj dečjoj sobi utiču na moju decu. Podrazumevalo se da dečja soba treba da obiluje detaljima i likovima iz crtanih filmova, da zavese i posteljina budu raznih boja. Nikada nisam razmišljala o tome kako se deca u tom prostoru osećaju.

Letimo za Rusiju

| Mesečne teme

Kada smo birali gde ćemo da putujemo, naši drugari iz Rusije su rekli da bi voleli da nas odvedu u posetu svojoj zemlji. Tako smo u martu “putovali” u Rusiju, i to našim posebnim “avionom”.

Vesna Filipović, 25 godina rada

| Novosti

Prošlog meseca proslavili smo dvostruki jubilej - 25 godina rada naše drage Vesne Filipović u vrtiću Nojeva barka, a ujedno i njen 50. rođendan! Zahvalni smo Vesni na svemu što je pružila deci i Nojevoj barci tokom svih ovih godina. Ostala je u srcu mnogih Nojevaca, od kojih su neki već porasli u dobre ljude.

U nastavku možete da pročitate jedno kratko psimo naše i vaše Vekice.

© 2013- PU Nojeva barka